Haber

Anayasa Mahkemesi Ceza Hukuku Çalıştayı Muğla’da Yapıldı

Türk Ceza Hukuku Reformu’nun 18’inci yılında Muğla’nın Fethiye ilçesinde “Anayasa Mahkemesi Ceza Hukuku Kararlarının Değerlendirilmesi Çalıştayı” düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nün Göcek Kültür Merkezi’nde düzenlediği çalıştayda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Hasan Tahsin Gökcan, modern ceza hukukunun kurucusu olarak kabul edilen Beccaria’nın görüşlerini aktardı. Günümüzde ölçülülük ilkesi olarak yorumlanabilecek olan, hukukun ve özgürlüklerin insan yaşamında güvenliğin sağlanmasındaki değeridir. adı geçen.

Anayasacılık akımları ile çağdaş ceza hukuku arasında bir bağ bulunduğunu dile getiren Gökcan, İkinci Dünya Savaşı sonrasında anayasa mahkemelerinin özgürlük merkezli işleyişine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2010 Anayasa değişikliği sonrasında Anayasa Mahkemesi’nin, anayasa mahkemelerinin üstlendiği bu işlevi üstlendiğini ve artık hak temelli yoruma odaklandığını belirten Gökcan, çalıştayın Anayasa Mahkemesi’nin hak temelli yorumunun kamuoyuna tanıtılmasına vesile olacağını kaydetti. hukuk dünyası.

Muğla Valisi İdris Akbıyık da Anayasa Mahkemesi’nin Ceza Hukuku kararlarının değerlendirileceği, norm kontrolü ve bireysel başvuru kararlarının inceleneceği çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Akbıyık, Anayasa Mahkemesinin Türkiye’de hukukun üstünlüğünün ve hukukun üstünlüğü değerlerinin korunmasını sağlayan ve kararlarıyla tarafları hukuk uygulamasına kazandıran en yüksek yargı makamı olduğunun altını çizdi.

Yargının hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalı olarak bireysel hak ve özgürlüklere bağlı olduğunu vurgulayan Akbıyık, çalıştayın hukuk sistemine değerli katkılar sağlayacağına inandığını kaydetti.

Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Günşafak Karatı, Anayasa Mahkemesi’nin hem norm kontrolü hem de bireysel başvuru kararlarının bilimsel prosedürlerle ele alınıp değerlendirileceğini belirtti.

Karatı, Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bu tıbbi bilimsel faaliyetlerin paydaşı olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduklarını belirterek, “Devlet ve toplum düzeninde insanlar için iyi olan, ancak adaletle sağlanır. Geliştirip uygulamak” dedi. Geçmişten edindiğimiz tecrübelerle çağın gereği olan yeni çalışma yöntemleri geleceğimizi güvence altına alacak, güzel inşa etmemizi sağlayacak.” dedi.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Muammer Topal, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Anayasa Mahkemesi raportörleri, Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Cumhur Şahin, Yargıtay Birinci Başkan Yardımcısı Eyüp Yeşil, Adalet Bakanlığı temsilcileri, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adem Sözüer ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler, Muğla-Bodrum-Fethiye ve Ortaca başsavcıları ve adalet kurulu başkanları da katıldı.

Çalıştay 9 Eylül’de sona erecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu