Sağlık Çalışanları 1-2 Ağustos’ta İşten Ayrılacak
Ankara’da doktorları ve sağlık çalışanlarını temsil eden 21 sivil toplum kuruluşu, etki alanlarını genişletmek ve ortak eylemde buluşmak için ‘Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele’ (SABİM) Platformu’nu kurdu. SABİM’in yol haritasını anlatmak ve kamuoyuna anlatmak için 22 Temmuz’da Ankara’da basın açıklaması yapan SABİM yetkilileri, ‘Yetkili sendikalar için buluşalım’ sloganıyla yola çıktıklarını vurguladı.
“Yetkili Olmak İçin Etkin Birliklerde Buluşalım”
Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sendikalaşmasının önemine değinen Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Hasret Akarken, “Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası ve Meslek Platformu’nu kurarak basın açıklaması yaptık. Ankara’da 19 birlik ve 2 aile hekimliği federasyonu olarak kurulmaya hazırlanıyor. Şiddetin önlenmesi, mali haklar, özlük hakları, çalışma koşulları ve liyakat ana konularımızdır. Yıllardır kamu emekçileri hak ettikleri özlük ve mali haklara erişememekte, ne yazık ki şiddetin, mobbingin, değersizleştirmenin kararlaştırıldığı bir hikayenin içinde ezilmektedirler. Haklarını savunmak için yetkilendirdikleri yetkili ama etkisiz yapılar tarafından haksız durumlara maruz bırakılıyorlar. Yetkili sendikanın toplu sözleşme öncesi talepleri bize ne kadar haklı olduğumuzu ve bu platformun Ankara’da kurulmasının değerini gösterdi.”
Alan Aranıyor Eylemi; Harekete Geçme Sorumluluğumuz da Vardı
Ankara’da sağlık ve sosyal hizmet kolunda 19 birlik ve 2 federasyonun ortaya çıkmasıyla ilgili Akarken, “Saha zaten harekete geçmek istiyordu. Alanın talebi doğrultusunda hareket etmek bizim sorumluluğumuzdu. Aksiyon ve bir arada olmamız sahada büyük ilgi uyandırdı. Çok iyi geri dönüşler oldu. 19 sendika ve 2 aile hekimliği federasyonu olarak üyelerimize verdiğimiz sözleri yerine getirmeye hazırız. İşçiler artık haklarını istiyor” dedi.
İşçiler Haklarını İstiyor, Sendikalizmi Türkiye Yüzyılına Taşıyacağız
SAHİM-SEN Önderi Akarken, bu güç birliğinin sağlık çalışanlarına yansımasıyla ilgili olarak, “Bu birlik ile sağlık ordusu bir bütündür ve en değerlisi de SAHİM-SEN’in oluşturduğu bloğa karşı birlikte emek ve dayanışma ile hareket etmektir. kamu çalışanlarının haklarını savunmak yerine susturucu görevi yapan etkisiz yapılar ve en değerlisi Kemal Türkler’dir.” “Mezarıma geldiğin zaman şiş ve yaşlı gözlerle gelme. Birleşmiş Milletler tarafından bize miras kalan işçiler”. Öncelikle devletin kasasından ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin kaldırılmasını, bunun yerine emekli maaşına yansıyan katsayı düzenlemesi ile iyileştirmeler yapılmasını hedefliyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın çalışmalarına katkı sağlayarak işçinin geleceğe umutla bakmasını sağlayacağız” dedi.
Tüm Halkımızı Sağlık Çalışanlarının Yanında Olmaya Davet Ediyoruz
Bu birliktelik ile birlikte daha farklı ve özel şeylerin görüleceğini vurgulayan Akarken, “Sağlık çalışanları 1-2 Ağustos tarihlerinde işlerinden ayrılacak. 1-2 Ağustos’ta ülkemizde oluşacak ideal sistemin en büyük destekçisi olan sağlık ordusu olarak, hastalarımızın kaliteli tedavi ve iyileşme hakkını savunduğumuzu vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz. Nitelikli hizmetin oluşması için verdiğimiz bu mücadelede, sadece kendimiz için değil; Vatandaşlarımız için de mücadele ettiğimizin bilinciyle tüm halkımızı yanımızda olmaya davet ediyoruz.”
Aile Hekimliği Uygulaması Evrensel Standartlara Ulaşmalıdır
Bu enflasyonist ortamda fiyatların yetmediğini vurgulayan SAHİM-SEN Lideri Hasret Akarken son olarak, “Bu enflasyonist ortamda fiyatlar yetmiyor. Memur-SEN’in önerdiği subay zammını kabul etmiyoruz. 22 Temmuz’daki toplantımızda da belirttiğim gibi aile hekimliği sistemine değil, aile hekimliği uygulamasına idarenin yeterli mali ve idari desteği vermeme sorunu var. Birçok bilimsel çalışmada aile hekimliği öncesi ve sonrası aşılama, bebek ölüm hızı, anne ölüm hızı, doğumda beklenen yaşam süresi, bulaşıcı hastalıklarla mücadele vb. birçok gösterge yer almaktadır. sağlıklı bir yönetime sahip bireylerdir. Bu nedenle, düzeltmeye ihtiyaç vardır. Aile hekimliği uygulaması uluslararası kozmik standartlara getirilmeli ve tüm gereksinimleri karşılamak için ASM harcamaları artırılmalıdır. Fiziki şartlar uygun olsa bile ASM’ler apartmanın altından çıkarılıp kamu tarafından yaptırılmalı ve aile hekimlerine teslim edilmelidir. Bu düzenlemeler yapılana kadar ASM’lerin kira ve işçi giderleri merkezi bütçeden karşılanmalıdır” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)