Dünyanın en pahalı baharatı Mersin Yenişehir’de yetiştiriliyor
Mersin Yenişehir Belediyesi ve Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi kapsamında ekilen safranın hasadı ikinci sefer yapıldı. Safran hasadına katılan Yenişehir Belediye Lideri Abdullah Özyiğit“Bu yıl da safran hasadımızı gerçekleştirdik. Üretirseniz varsınız, üretemezseniz borç batağında bir ülke haline gelirsiniz. Üretmekten başka çaremiz yok.” dedi.
Mersin Yenişehir Belediyesi alternatif eser yetiştirmek ve üreticiyi desteklemek için çalışmalarını sürdürüyor. Yenişehir’de yüksek katma kıymetli eserler elde etmek hedefiyle hayata geçirilen Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi bu yıl da meyvelerini verdi.Kilogramı 80 bin TL’yi bulan safran dünyanın en değerli baharatı olarak biliniyor.Geçtiğimiz yıl Değirmençay Mahallesi’nde birinci defa ekilen safran bölgedeki üreticiler için dar alanda yüksek gelir getiren bir eser haline geliyor.
Başkan Özyiğit “Ekilebilir alanı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor”
Safran hasadına katılarak, üreticilerle safran bitkisi toplayan Yenişehir Belediye Lideri Abdullah Özyiğit, “Yenişehir ilçemizde 50 bin hektarlık ekilebilir alan var. Bunu en âlâ formda kıymetlendirmemiz gerekiyor. Safran bitkimizi denedik ve mühendislerimizle yaptığımız ön incelemede yetiştirilebileceğini düşündük ve oldu. İkinci yılımızdayız, safran bugün ekonomik kıymeti çok yüksek olan bir eser. Biraz meşakkatli, çok ince bir teknikle toplanıyor fakat yılın geri kalan on bir ayını da size bırakan bir bitki. Soğanlar her yıl artıyor. Bir üreticimiz bir safran soğanı içerisinde on dört tane soğan olduğunu görmüş. İşte bu artışlarla birlikte işinizi büyütebilir ve genişletebilirsiniz. En efektif ve akılcı olanı kıymetlendirmemiz gerekiyor.” sözlerine yer verdi.
“Üreticinin, üretenin yanında olacağız”
Değirmençay’da üretiminin son etabına gelinen “Arı Merası” projesiyle de üreticileri destekleyeceklerini söyleyen Mersin Yenişehir Belediye Lideri Abdullah Özyiğit yanlışsız üretim yapılabilmesi için ise Yenişehir Belediyesinin ziraat mühendislerinin kırsalda, misyonda olduklarını söyledi. Lider Özyiğit “Üreticinin ve üretenin yanında olacağız. İlçemizde üretimin doğru yapılması için iki ziraat mühendisimizi görevlendirdik. Arkadaşlarımız üreticileri ziyaret ederek, her köydeki vatandaşımızın ne ürettiğine bakıyor. Üreticilerimize üretimin doğru yapım yöntemleri, ilaçlaması ve sulaması gibi konularda destek oluyorlar. Biz büyük bir aileyiz. Birbirimizi teşvik ederek olanaklarımızı en üst seviyede kullanarak ve değerlendirerek çok daha güzel işler yapabiliriz.” açıklamasında bulundu. Bu projenin Türkiye’ye örnek olacağının da altını çizen Lider Abdullah Özyiğit emeği geçenlere teşekkür etti.Değirmençay’daki safran üreticisi Ahmet Cet ise “Safran bitkimiz sadece ilaç endüstrinde değil birebir vakitte boya endüstrinde ve gastronomi dediğimiz mutfak endüstrinde de kullanılıyor. Şifa olduğu kadar lezzet de veriyor. Safranın kilosu 60 bin TL ile 80 bin TL ortasında değişiyor.Alternatif bir eser olarak atıl duran toprakların kıymetlendirilmesi ve bunun yaygınlaştırılması için dayanak veren Belediye Liderimizin nitekim çok değerli çabaları oldu. İnsanlarımıza tavsiyeleri oldu, bayan girişimcilere çok dayanak verdi.Başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Safran hasadının akabinde kırsal mahalle Değirmençay’da vatandaşlara safranlı pilav da ikram edildi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı